Wikipedia već skoro dvadeset godina predstavlja integralni dio web kulture, dozvolivši posetiocima da pročitaju milione članaka impresivne digitalne (i javno uređivane) enciklopedije.

ikipedia printscreen

Prema izveštaju Vergea, verzija za računare dobiće novi dizajn – prvi put u deset godina. Razlog je „prilagođavanje novim korisnicima“.

Sve predloge za redizajn možete pronaći u objavi na MediaWikiju, gde se nalazi i nekoliko GIF-ova koji će pokazati kako bi novi dizajn trebalo da radi.

Drop-down selektor koji se otvara iz trake prvi je očigledan dodatak koji, čini se, služi da bi minimalizovao smetnju i olakšao koncentrisanje na članak.

Levi dio stranice takođe će imati pristupačan selektor za menjanje jezika. Wikipedija će takođe promeniti pretragu kako bi olakšala snalaženje na novim stranicama, a logo će biti manji.

Wikimedia Foundation, kompanija koja vodi stranicu objavila je u blogu da će promene dolaziti polako i da će se integrisati tokom produženog perioda, dozvolivši korisnicima da isprobaju nove funkcije pre nego što se zvanično integrišu. Plan za redizajn cele verzije za desktop računara je pre kraja 2021.

Autor: Nezavisne novine