Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će parlamentarni izbori biti održani 21. juna 2020. godine.

Foto: N1

Nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na predstojeće izbore, Vučić je naveo da je prihvatio predlog pojedinih stranaka kojima je, kako je naveo, bilo potrebno da imaju 38 dana do održavanja izbora.

Vučić je kazao da je prilično izvesno da u maju neće biti skupova, „svakako ne većih“, kako je naveo, „posebno ne u zatvorenom prostoru“. Što se tiče skupova u junu, Vučić je rekao da će čekati mišljenje lekara, epidemiologa i da „to neće zavisiti od nas, zavisiće od stanja zdravlja nacije i od nivoa epidemije s kojim ćemo se u tom trenutku suočavati“.

Razgovarali smo o svemu, o ravnomernosti u predstavljanju, o javnim skupovima, poštovaćemo preporuke struke, dodao je.

Vučić je rekao da ono što bi moglo da predstavlja problem jeste dostupnost notara za overu potpisa, dodajući da je među strankama koje će izaći na izbore postignut dogovor da osim notara i opštinski overitelji mogu da overavaju potpise za lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore.

Vučić je istakao da su razgovarali o atmosferi iz različitih uglova i da „posle ovog teškog vremena treba da stvorimo demokratsku atmosferu i izaberemo rukovodstvo, Narodnu skupštinu, a potom i Vladu koja će da služi interesima građana“.

On je rekao da će „lično pokušati i zamoliti saradnike da kampanji pristupe u duhu tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti“ i svima poželeo uspeh na izborima.

„Pre bih podneo ostavku nego pristao na tehničku vladu“

Predsednik Vučić kazao je da bi pre podneo ostavku nego pristao na formiranje tehničke vlade.

„Ako neko misli kako ću mnogo da se uplašim svih pretnji, ne pada mi na pamet“, kazao je predsednik na konferenciji za medije.

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković uputio je ranije juče otvoreno pismo predsedniku Srbije u kome ga upozorava na opasnost od unutrašnjih sukoba u Srbiji i poziva da predloži izglasavanje leks specijalisa kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori.

„Izglasajte zakon o tehničkoj predizbornoj vladi – od momenta raspisivanja izbora do formiranja vlade, neka svaki ministar ima ko-ministra iz opozicije i neka za svaku odluku trebaju oba potpisa. Ti znaš da ništa ne izmišljam, baš tako je u sličnoj situaciji u Makedoniji sprečeno krvoproliće. I neka to važi i za sve naredne izbore. Naravno, pošto ovo predlažem, izuzimam se iz teoretske mogućnosti da u tome učestvujem“, naveo je Janković.

Inače, jučerašnjem sastanku su prisustvovali, osim predsednika, i premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković, zatim predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik SPAS Aleksandar Šapić, predsednik DSS Miloš Jovanović, predsednik SVM Ištvan Pastor, predsednik Stranke slobode i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnici SRS, „Zavetnika“, Ujedinjene demokratske Srbije (koju čine LSV, Stranka moderne Srbije, pojedini poslanici koji su do skoro bili u DS ili SDS, i nekadašnji članovi LDP u okviru Srbija 21).

Sastanku su prisustvovali i predstavnici pokreta „1 od 5 miliona“.

Devet lista je do sada, početkom marta, predato.

Predsednik je ranije najavio da će izbori biti održani 14. ili 21. juna 2020.

Izvor: N1