Vršnjačko nasilje u Srbiji od juče može da se prijavi i elektronski i to na platformi „Čuvam te“.

Roditelji i deca će popunjavanjem formulara na platformi „Čuvam te“ moći da prijave nasilje, rečeno je na predstavljanju platforme u Kancelariji za E-upravu Vlade Srbije.

Nasilje se, u ukupno deset koraka, može prijaviti anonimno ili nakon predstavljanja. Svi koji prijave, moći će da prate postupanje po prijavi.

Oni koji prijave nasilje anonimono moraće da zapamte broj prijave kako bi pratili postupanje, a oni koji su se prilikom pristupanja predstavili dobiće informacije na mejl adresu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je cilj pokretanja ove platforme da se građanima omogući da na jednostavan način prijave nasilje i da na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi.

„Zahvaljujući nacionalnoj platformi imaćemo uvid u efikasnost postupanja svake ustanove gde se čeka na postupanje, a kroz vreme i analize koje su donele ili nisu pozitivne rezultate“, rekao je Jovanović.

Precizirao je da je umreženo više od 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.