Voja Brajovic E1596536210888 800x430

Odlukom Predsedništva Udruženja filmskih glumaca Srbije, Nagrada „Pavle Vuisić“, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima – Nagrada za životno delo za 2020. godinu, dodeljuje se našem istaknutom filmksom, televizijskom i pozorišnom glumcu Vojislavu Brajoviću.

FCS

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića (delo akademskog vajara prof. mr. Milorada Tepavca), monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku. Po tradiciji, nagrada se uručuje u Nišu na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“.

Vojislav Voja Brajović je rođen u Beogradu, 1949. godine. Godine 1967. upisao se na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na smeru za glumu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, a 1971. godine je diplomirao u klasi profesorke Ognjenke Milićević. Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1969. godine u kome za četrdeset godina ostvario gotovo pedeset uloga.

Slavu mu je donela uloga Tihog u televizijskoj seriji „Otpisani“, a zapažene uloge je ostvario u filmovima „Vojnikova ljubav“, „Nacionalna klasa“, „Pozorišna veza“, „Jaguarov skok“, „Halo taksi“, „Turneja“, „Tito i ja“… Poslednjih godina je glumio glavne i epizodne u nizu popularnih televizijskih serija, kao što su „Sinđelići“, „Senke nad Balkanom“ (naslovna fotografija), „Tajkun“, „Ubice mog oca“…

Filmski centar Srbije