Zmajevu nagradu Matice srpske, ovogodišnju, a ukupno 67. po redu, ravnopravno dele pesnici Radomir Uljarević za knjigu pesama „Pepeo“ (Kosmos izdavaštvo) i Saša Radojčić, autor zbirke „To mora da sam takođe ja“ („Arhipelag“).

Pixabay

Na vest o još jednom u nizu priznanja za svoju poeziju, podgorički pesnik Radomir Uljarević (1954) naglašava, za „Novosti“, da svaka nagrada produžava život poeziji koja ne posustaje ni u 21. veku jer je „nose“ posvećenici.

– Zmajeva nagrada je iznad svih drugih zbog Zmaja, Matice i dugog niza dosadašnjih laureata – rekao nam je Uljarević.

Pesnika iz Sombora Sašu Radojčića (1963) vest je obradovala dvostruko jer nagrada koja mu je dodeljena nosi ime čuvenog srpskog liričara i dolazi iz najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda.

– Naslov moje osme po redu knjige pesama „To mora da sam takođe ja“ proizvod je delova mog pesničkog i filozofskog bića koji su ponekad suprotstavljeni a u ovom slučaju su, izgleda, u dosluhu – razrešio nam je dilemu Radojčić.

Foto V. K.
Svoju, jednoglasno donetu odluku, Matičin petočlani žiri u sastavu: prof. dr Jovan Delić, prof. dr Dragan Stanić (poznat pod pesničkim pseudonimom Ivan Negrišorac), Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđe Sladoje, saopštio je juče u Novom Sadu.

Radulović je ocenio da Uljarevićevu knjigu krasi izuzetna lirska zrelost i usredsređenost koja otvara bolna pitanja srpskog naroda sa dva unutrašnja ciklusa – rat četrdesetih i devedesetih godina prošlog veka i rasrbljivanje dela srpskog bića u Crnoj Gori. Iz te knjige, kako zapaža Radulović, provejava osnovni stav autora da je vera Hristov dah i život srpskog naroda.

Izvor: novosti