Извор: Н1, РТС/Фото: еУправа

Директор Kанцеларије Владе Србије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић изјавио је за РТС да је, по налогу премијерке Ане Брнабић, успостављена електронска услуга издавања дозвола за све грађане који пружају услуге социјалне помоћи.

Налози за кретање оних који не раде, већ помажу другима представљају велики проблем. Зато је, како пише РТС, Влада Србије најавила електронско издавање дозвола за грађане који брину о другима.

„По налогу председнице Владе, канцеларија за ИТ је управо успоставила потпуно електронску услугу за све грађане који пружају услуге социјалне помоћи. На адреси www.еуправа.гов.рс биће доступна ова врло једноставна услуга, грађани попуњавају одређене податке, ти подаци се прослеђују општинама и градовима и по процедури које је исто расписало Министарство за рад, а у сарадњи са МУП-ом, добијају се електронске дозволе које се прослеђују путем имејл адресе“, рекао је директор Kанцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Јовановић је додао да је циљ да се систем максимално убрза, а да постоји и начин за контролу.

„Дозволе ће се издавати у најкраћем року, а како бисмо исконтролисали да ли локалне самоуправе то раде како ваља, успоставили смо и контакт центар 011/735 05 56, на који грађани могу да се јаве и сигнализирају уколико локалне самоуправе то не раде у прописаном року“, казао је.

Додаје и да ће велику улогу у дистрибуцији и контроли имати локалне самоуправе.

„Те дозволе се издају без временског ограничења, с тим што локалне самоуправе задржавају право да их повуку уколико установе да је дошло до злоупотребе“, изјавио је Јовановић.