Vernici danas slave dan Svetog mučenika Arete koji se smatra zaštitnikom nevinih i nemoćnih

Crkva Sveti Nikola 20221216 141448

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog mučenika Arete koji se smatra zaštitnikom nevinih i nemoćnih.

Foto: RTV Biser

Areta je hrišćanski svetitelj koji je stradao za veru Hristovu zajedno sa još preko 4000 hrišćana u 6. veku Bio je vođa grada Negran, mesta u kome su, prema predanju, živeli gotovo samo hrišćani u južnoj Arbiji. Legenda kaže da je imao čak 95 godina kada je stradao i bio je izuzetno poštovan.

Stradanje stanovnika Negrana počelo je kada je Dunaan, vladar te zemlje i gonitelj hrišćana, opkolio grad i zahtevao da se svi odreknu Isusa. Građani su zatvorili zidine grada, pa je Dunaan dugo i bezuspešno pokušavao da uđe u grad. Onda je rešio da se posluži lukavstvom. Obećao je građanima Negrana da im se ništa neće dogoditi i da otvore kapije kako bi on ušao i uzeo porez, a da će onda da ode.

Poverovali su mu, otvorili kapiju, a onda je vladar pozvao Svetog Aretu i ubio ga. Nakon toga Dunaan je naredio stravičan pokolj i prema zapisima u gradu je tada nastradalo 4.000 hrišćana.

Kako zlo ne može da prođe nekažnjeno, zlog vladara uskoro je stigla kazna. Čuvši za pokolj, vizantijski car Justin I zatražio je od etiopijskog cara Elezvoja da krene na Dunaana s vojskom. Elezvoj je poslušao Justina, napao je Dunaana, porazio ga je, ubio ga i rasturio njegovu vojsku.

Sveti mučenik Areta postao je simbol pravednog vladara i vođe koji je stao i ostao uz svoj narod i u najtežim trenucima. Smatra se zaštitnikom nevinih i nemoćnih koji na današnji dan, prema narodnom verovanju, treba da mu se pomole ovim rečima: „Stradanjima svetih, koji su postradali za tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti isceli, molimo ti se, čovekoljupče“.