Na današnji dan 1894. godine umrla je Vilhelmina-Mina Karadžić-Vukomanović, slikarka i književnica. Bila je ćerka Vuka Stefanovića Karadžića i Bečlijke Ane Marije Kraus.

Foto: Vikipedija

Mina prirodno lepa, crne kose i nežnog lica, pametna i duhovita jako brzo je postala centar društvenog života koji se odvijao u Vukovoj kući. Lako je osvajala muška srca i budila nežna osećanja u njima. Jedan od momaka zaljubljenih u Minu bio je i Branko Radičević koji joj je posvetio svoju najlepšu pesmu “ Pevam danju, pevam noću“. Simpatije su bile obostrane, Mina je uživala u Brankovim pesmama, njegovom udvaranju i laskanju. Ali, Vuk je svojoj mezimici odredio drugačiju sudbinu, želeo je da se Mina uda za bogatog i uglednog čoveka, a ne za studenta i dobrog, ali siromašnog pesnika.

Osnovno obrazovanje Mina Karadžić je stekla uz oca, pokazujući od ranog detinjstva interesovanje za slikarstvo.

Njeno slikarsko delo čini pedesetak radova, uglavnom su to portreti u ulju, akvareli i crteži kredom. Radove nije ni potpisivala, ni datirala. Portretisala je osobe sa kojima se sretala svakodnevno, u kući rodbinu, likove, prijatelje, decu, goste, vojvode iz Crne Gore, deputirce iz Bosne… Slikala je i kopirala i religiozne motive.

Dva su stilska razdoblja u njenom stvaralaštvu: bidermajersko i rano romantičarsko. Sačuvano je pedesetak njenih radova, pretežno uljanih portreta, od kojih se većina čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Osim prevoda srpskih narodnih pripovedaka i poslovica, objavljenih 1854. godine u Berlinu, s predgovorom Jakoba Grima, Mina je štampala i svoje uspomene na Branka Radičevića i ostavila zabeleške sa puta po Srbiji, 1850. godine. Brinula je o očevoj zaostavštini i radila na izdavanju njegovih dela što je od izuzetnog značaja za proučavanje Vukovog ukupnog doprinosa srpskoj književnosti.

Autor: RTV „Biser“