Izložbom u zgradi opštine Veliko Gradište, u petak, 11. septembra, biće otvoreno 2. Međunarodno bijenale “Golub i cveće Milana Besarabića“, posvećeno ovom svestranom umetniku – vajaru, slikaru, muzičaru i pesniku.

Ovogodišnja kolonija nosi poruku – “Sačuvajte dušu i vode“, i dalje živimo i radimo, i u ovo vreme korone. Кao i prethodno, biće održano na Srebrnom jezeru u čijem okruženju inspiraciju su našli brojni likovni stvaraoci koji su ovom gradu ostavili jedinstveni pečat.

Predrag Radošević, Srbija

Ovom prilikom biće predstavljeno pedesetak umetničkih dela devetnaestoro slikara i vajara iz Alžira, Avganistana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Hrvatske, Holandije, Izraela, Iraka, Кazahstana, Nemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Tunisa, Turske i Ukrajine. Zbog epidemiološke situacije koloniji prisustvuje petnaestoro umetnika.

Nejib Rokbani, Tunis

Internacionalni žiri izabraće najbolje umetničko delo za koje je autoru sledi nagrada od 100.000 dinara, a priliku da izabere svog favorita imaće i publika.

Organizator bijenala je Udruženje “Focus Europa“ iz Neudrossenfeld-a (Nemačka) koje okuplja različite evropske umetnike sa ciljem unapređenja suživota u Evropi kroz umetnost i umetničke mreže, a čiji zastupnik za Jugoistočnu Evropu je Snežana Milošević iz Požarevca.

Umetnik nežne duše i velikog senzibiliteta, Milan Besarabić voleo je Veliko Gradište, odakle vodi poreklo po majčinoj liniji, i u koje je dolazio od najranijeg detinjstva pa sve do smrti. Gradištu je poklonio zbirku skulptura, slika i crteža i to je njegova najveća javna zbirka.

Opštinsko zdanje već krase brojna umetnička dela nastala na prethodnim kolonijama, a kao grad umetnosti, Veliko Gradište prepoznatljivo je i na kulturnoj karti Srbije i šire.

Otvaranje bijenala zakazano je za 10 sati, u svečanoj sali Skupštine opštine.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Veliko Gradište