Ministarstvo zdravlja obaveštava građane da je stav struke da zbog trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji imunizacija građana vakcinom protiv sezonskog gripa započne kako je i planirano, 1. oktobra.

Pixabay

Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra.

Ministarstvo zdravlja je u skladu sa globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj doza vakcina protiv gripa- preko 500.000 doza. Vakcine protiv gripa će za sve građane biti besplatne, a trenutno se vrši njihova distribucija zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima u svim domovima zdravlja bile dostupne već od 1. oktobra. Od posebne je važnosti da se vakcinišu osobe sa hroničnim bolestima kao i osobe koje boluju od udruženih oboljenja.

Pored toga, ove nedelje otpočinje i distribucija vakcine protiv pneumokoka ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica. Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, a biće dosputna i svim drugim građanima koji žele da se i na ovaj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbeđene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu.

Izvor: zdravlje.gov.rs