На путевима у Србији у саобраћајним незгодама од почетка године страдало је четворо деце, због чега је неопходно појачано радити на подизању свести возача о употреби седишта за децу и поштовању саобраћајних прописа, поручено је на седници Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима.

Ilustracija/Pixabay

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је руководилац овог тела, истакао је да су појачана контрола саобраћаја и веће присуство саобраћајне полиције повећали безбедност на улицама, али да је поред тога за спречавање саобраћајних незгода потребна висока свест и одговорност сваког појединца.

„На сваком појединцу је да буде савестан и одговоран, да не седа у ауто под дејством алкохола и наркотика, да поштује ограничену брзину кретања, да поштује све саобраћајне прописе, заштити дете тако што ће га ставити у седиште, да везује појас. Само на тај начин штити и себе и животе других“, рекао је министар Вулин.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је да је 2020. године забележен најмањи број погинулих у саобраћајним незгодама од када се прати стање безбедности саобраћаја на путевима у Србији.

Ребић је додао да је у прва три месеца ове године, у односу на исти период претходне, забележено смањење броја страдалих и повређених.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић истакао је да је циљ превентивних и едукативних мера, као и репресивних које држава предузима, смањење броја страдалих и повређених, а посебно да у саобраћајним незгодама не страда ни једно дете.

Пешић је предложио да се у оквиру Тела формира радна група за унапређење безбедности деце, у оквиру које би требало размотрити идеју да се у вртићима, основним и средњим школама, уведе саобраћајно васпитање у оквиру кога ће се деца едуковати безбедном понашању у саобраћају, али је исто тако истакао да је неопходно константно подизање свести и код родитеља.

Извор: abs.gov.rs