Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se ta oblast usklađuje sa evropskom regulativom i, pored ostalog, uvodi eAgrar – novo softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, a kasnije i efikasnije upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Foto: Pixabay

Kako je navedeno na sajtu Vlade, novo softversko rešenje eAgrar čini elektronski portal preko kojeg će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu – biće im omogućeno podnošenje elektronskih zahteva za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izmena podataka, obnova registracije i brisanje iz Registra, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka.

Seoske kuće sa okućnicom

Zbog velikog interesovanja građana za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, na sednici je usvojena izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu. Za realizaciju ovog programa Vlada Srbije je opredelila 573.000.000 dinara.