Uspostavljen novi regionalni brend „Lokalni zalogaj“

U okviru projekta „Od Lokalnog pazara do Lokalne trpeze“ koji je od juna 2022. do marta 2023. godine sprovodila Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, tokom poslednjih meseci aktivnosti su bile usmerene na uspostavljanje novog regionalnog brenda „Lokalni zalogaj“.

Foto: RRA „Branicevo-Podunavlje“

„Lokalni zalogaj” predstavlja jedinstveni regionalni brend koji okuplja mrežu proizvođača autentičnih lokalnih proizvoda i ugostitelja kod kojih možete da degustirate lokalna jela pripremljena delimično ili u potpunosti od lokalnih namirnica. Cilj ove mreže je da pospeši povezivanje proizvođača i ugostitelja, razvija i promoviše autentične lokalne proizvode i gastronomiju, odnosno unapređuje regionalnu ponudu gastro-turizma. Članovi mreže „Lokalni zalogaj“ moći će takođe besplatno da koriste novorazvijenu Android aplikaciju koja će im omogućiti bolju povezanost i efikasniju poslovnu komunikaciju, kao i 14 novih recepata koji su razvijeni na osnovu tradicionalne gastronomije i ponude autentičnih proizvoda iz regiona Braničevo-Podunavlje.

U realizaciju projekta je bilo uključeno preko 30 korisnika – ugostitelja i proizvođača hrane iz Regiona, koji su imali priliku da iskoriste različite oblike podrške, poput:  obuka iz oblasti poslovnog planiranja, marketinga i turizma, stručnog mentoringa, promocije na društvenim mrežama i poslovnog povezivanja unutar Regiona. Za 11 korisnika je nabavljena i oprema ukupne vrednosti preko 2 miliona dinara, koja će im poslužiti da unaprede svoju proizvodnju i usluge.

U narednom periodu, aktivnosti RRA „Braničevo-Podunavlje“ biće usmerene na dalji razvoj „Lokalnog zalogaja“ kao jedinstvenog regionalnog turističkog proizvoda, širenje i jačanje regionalne mreže proizvođača i ugostitelja, kao i promociju tradicionalne gastronomije i autentičnih lokalnih proizvoda hrane i pića.

Projekat „Od lokalnog pazara do lokalne trpeze“ implementira Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, a finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO PLUS. Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ isključivo je odgovorna za sadržaj ove publikacije i on ne predstavlja neophodno stavove Evropske unije.