Po šesti put, Veliko Gradište i Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, bili su centar pozorišne umetnosti, okupivši umetnike iz sveta amaterizma.

Foto: Kulturni centar-Veliko Gradište

Kroz šest festivalskih dana, od 20. do 25. septembra, u takmičarskom programu  “Štap i kanap“ festivala predstavila su se četiri amaterska pozorišta iz Boljevaca, Ćuprije, Uba i Sonte.

Prvi dan Festivala otpočeo je svečanim otvaranjem od strane predsednika Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimira Štrpca.

Sve predstave takmičarskog programa vrednovao je žiri u sastavu  glumaca Amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ i to: Mirko Jenić, Nenad Mihajlović i Nenad Radević.

Bez obzira na skromna sredstva koja su uložena u predstave, to nije umanjilo njihov kvalitet, već naprotiv, sve su bile visokog kvaliteta sa posebnim scenskim izrazima i izuzetnim glumačkim akterima, koji su, zajedno, dali pečat ovogodišnjim svečanostima. Žiri je imao težak zadatak da donese odluku o najbolje izvedenim pozorišnim komadima, čiji se kvalitet razlikovao u nijansama.

Po oceni žirija, za trećeplasiranu predstavu kojoj je pripala simbolična nagrada – kanap, proglašena je predstava  „Top od trešnje“, Gradskog  pozorišta „Moravište“ iz Ćuprije.

Drugo mesto i simbolična nagrada – štap, na ovogodišnjem Festivalu pripalo je predstavi „Ne igraj na Engleze“ BAG Teatra iz Boljevaca.

Predstava koja se u celini teatralno izdvojila od ostalih i koja je ostavila veliki utisak na publiku, bila je „Bajka o pozorištu“ Pozorišta „Raše Plaović“ iz Uba.

Nagrade su dodeljene i za najbolju mušku i žensku ulogu.

Po završetku svečane dodele nagrada, svojim obraćanjem predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac zatvorio je ovogodišnji festival.

Kako u Kulturnom centru navode, opšti utisak je da je Festival uspešno realizovan, a sve zahvaljujući podršci opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja, koji su imali sluha da prepoznaju značaj jednog ovakvog festivala, u čijem je fokusu pozorišna umetnost satkana od samog amaterizma.

 

Izvor: Kulturni centar-Veliko Gradište