Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava i upozorava sve korisnike da je u toku nova fišing kampanja koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga.

Foto: Pixabay

Korisnici mogu dobiti e-poštu sa obaveštenjem da je pristigao paket korisnika, ali da nije mogao biti isporučen jer nije uplaćen iznos od 36,14 dinara za carinske troškove. Poruka stiže sa lažne adrese: Pošte Srbije “Postas@’’@posta.rs, sa naslovom: Vaš paket nije mogao da bude isporučen 07.04.2021 jer nije plaćena carina 36.14 RSD. U poruci e-pošte se dalje od korisnika zahteva da klikne na link na kojem piše “Da biste potvrdili isporuku vašeg paketa Kliknite ovde“, nakon čega korisnik navodno dobija e-poštu ili SMS poruku kojom se potvrđuje isporuka pošiljke. Klikom na ponuđeni link korisnik se preusmerava na lažnu stranicu za internet plaćanje Pošte Srbije, u kojoj se zahteva unos podataka: Broj platne kartice, Ime i Prezime, Rok trajanja, kao i CVV2/CVC2 broj kartice. Svi podaci koje korisnik unese na lažnu formu mogu biti zloupotrebljeni.

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da svi korisnici koji dobiju ovakvu e-poštu, istu ne otvaraju i da ne unose lične podatke, već da je trajno obrišu.

Izvor:  cert.rs