Autor: RTV „Biser“, Izvor: UNICEF

Pred svima nama je jedna izazovna situacija. Preporučene mere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv COVID-19 epidemije, ali donose i promene u rutinama za sve članove porodice.

Prirodno je da osećate strah, uznemirenost i neizvesnost. I deca mogu da se osećaju zbunjeno, tužno, uplašeno ili zabrinuto. Ali oni imaju mnogo manje iskustva od svojih roditelja i zato im je teže da se nose sa kriznom situacijom. Zato su roditelji glavni uzor svojoj deci.

Vrtići i škole privremeno ne rade, deca provode više vemena kod kuće, a zbog toga vi možete da osećate dodatni pritisak i odgovornost da organizujete dnevne aktivnosti sa decom. Zato zajednička igra može da pomogne i vama i deci. Deca će se osećati sigurnije u doba neizvesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

Zajednička igra može da pomogne i roditeljima i deci. Deca će se osećati sigurnije u doba neizvesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

“Ukoliko deci organizujemo vreme, onda će prostor za igranje sa tabletima, telefonima i gledanje televizije da se smanji, ali sigurno će biti duži no u normalnim okolnostima, jer, verovatno deo odgovora leži i u potrebi da se roditelji malo odmore i predahnu”, rekao je dr Nenad Rudić, dečji psihijatar sa višedecenijskim iskustvom u radu sa decom i porodicama na Institutu za mentalno zdravlje i dugogodišnji saradnik Unicefa.

„Naš predlog je da roditelji kroz igru sa decom predahnu, radije nego da se prepuštaju raznoraznim informacijama koje, koliko štite, toliko mogu i da nas ugrožavaju“.

“U stvari, ovo je period kada dete može mnogo da pomogne roditelju koji je odsutan, zabrinut kako da zaštiti dete, jer je snaga dečijeg motiva da se igra i da bude angažovano u igri, takva da može da pomogne roditeljima da zaborave okolnosti u kojima se nalazimo. Zato je savet roditeljima da se igraju sa decom ne zato da bi njima organizovai igru, nego da pomognu sebi da igrajući se sa decom uživaju i da joj se prepuste“, preporučuje dr Rudić.

U ovakvim okolnostima deca žive aktivnije, na neki način odrastaju ubrzanije i odgovornije i dobro je uključiti ih i u neke kućne aktivnosti kao malog pomoćnika, druga, nekog ko je tu pored nas. Onda će igra naći svoje pravo mesto, kada bude postojalo i nešto što je obaveza.

UNICEF Srbija je na svom sajtu objavio nekoliko predloga kako da upotpunite vreme koje provodite sa decom tokom vanrednog stanja, a posebno dok je na snazi policijski čas, posle 17 sati.

UNICEF takođe poziva roditelje i staratelje da podele svoje kratke video-snimke ili fotografije raznih igara s decom predškolskog i školskog uzrasta i inspirišu jedni druge.

Da biste se priključili izazovu, potrebno je da svoj snimak ili fotografiju objavite na društvenim mrežama (fejsbuk, tviter ili instagram) koristeći obavezni hashtag #KutakZaIgru #LearningAtHome i da obavezno tagujete @unicefsrbija, kako bi se videla vaša objava.⁣

Za svako dete, igra!

Detaljnije o zajedničkim igrama i projektu UNICEF-a možete naći OVDE.