Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je poziv Vladi Republike Srbije da pusti u opticaj dodatnih 150.000 vaučera za odmor.

Foto: RTV Biser

U pozivu se ističe da je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera podeljena za nepuna dva dana i da mnogi građani, zbog novogodišnjih praznika i kratkog roka, nisu imali mogućnost da pribave potrebnu dokumentaciju i samim tim su, ne svojom krivicom, ostali bez mogućnosti da dobiju ovu olakšicu. Najveći procenat vaučera dobili su penzioneri, koji su uz rezervaciju smeštaja morali da prilože samo svoj penzioni ček, pa samim tim nisu imali obavezu prikupljanja dokumentacije, dok su najveće probleme imali radnici, koji nisu uspevali da overe potvrde o visini primanja, kao i studenti koji na fakultetima nisu stigli da dobiju potvrdu o redovnom studiranju.

„Podela vaučera za odmor predstavlja jednu od najisplativijih subvencija u srpskoj privredi jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima naše zemlje i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet“, ističu u udruženju „Moja Srbija“ i dodaju da je kraj februara i početak Sajma turizma idealno vreme za odobravanje ove subvencije.

Kao i ranije, naši građani su se i ove godine najviše interesovali za planine i banje, pa je tako najveći broj vaučera iz prve ture, odobrene početkom godine, otišao u Sokobanju, na Zlatibor i u Vrnjačku Banju. Vaučeri će moći da se koriste isključivo za plaćanje usluge smeštaja, a pokrivaće deo troškova u iznosu do 5.000 dinara.

U udruženju „Moja Srbija“ veruju da će nadležno ministarstvo, kao i prethodnih godina, naći mogućnosti da odobri dodatnu količinu vaučera i time omogući svim zainteresovanim građanima da deo svog odmora, uz subvenciju, provedu u Srbiji.