Националне дигиталне ковид потврде у Црној Гори ће бити у употреби од петка 30. јула. Тада се очекује да влада те земље објави и кориговане мере у борби против пандемије коронавируса.

Foto: Pixabay

 

Из Министарства здравља подсећају да је најављено да ће у ноћне клубове, дискотеке и у унутрашњости угоститељских објеката моћи да бораве само они који испуњавају одређене услове.

Национална дигитална ковид потврда, по узору на Дигитални ковид сертификат који издаје Европска унија, а која ће бити додатни дигитални алат за контролу и управљање пандемијом, садржаће следеће податке:

Да је особа у целости вакцинисана или је примила прву дозу вакцине против коронавируса,

Датум и време негативног ПЦР теста на коронавирус (прихвата се негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата,

Доказ да је особа прележала ковид инфекцију, односно доказ да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста

Доказ о негативном брзом антигенском тесту (прихвата се БАТ који није старији од 48 сати).

Дигитална ковид потврда је бесплатна и доступна је у папирном или дигиталном облику, а може и да се сачува и прикаже на мобилном телефону. Суштинска разлика између дигиталне и папирне верзије потврде не постоји, јер је QР (Кју-Ар) код у обе верзије гарант валидности података који се приказују.

Дигитална ковид потврда ће се издавати код било ког изабраног доктора, или на било којем вакциналном пункту. Такође, потврду могу издавати и све остале институције здравственог система. Све што је потребно од документације да би се извадила дигитална потврда јесте валидан документ, лична карта или пасош.

У Црној Гори се прихвата ЕУ дигитални ковид сертификат као и сви дигитални сертификати који имају QР код.

У исто време, постоји решење и за туристе који поседују потврду о вакцинацији без дигитално потписаног QР кода. Они могу да верификују своју потврду у било којој здравственој установи и она ће важити све док бораве све бораве у Црној Гори.

Уколико странци нису вакцинисани, моћи ће, као и држављани Црне Горе, о свом трошку да ураде ПЦР или БАТ тест. Тако ће добити црногорску потврду која ће бити нужна за улазак у дискотеке, ноћне клубове и у унутрашње просторије кафића и ресторана.

Извор: РТС