Vesti

Nacionalne digitalne kovid potvrde u Crnoj Gori će biti u upotrebi od petka 30. jula. Tada se očekuje da vlada te zemlje objavi i korigovane mere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Foto: Pixabay

 

Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da je najavljeno da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Nacionalna digitalna kovid potvrda, po uzoru na Digitalni kovid sertifikat koji izdaje Evropska unija, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sledeće podatke:

Da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa,

Datum i vreme negativnog PCR testa na koronavirus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata,

Dokaz da je osoba preležala kovid infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa

Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Digitalna kovid potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku, a može i da se sačuva i prikaže na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR (Kju-Ar) kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

Digitalna kovid potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kojem vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni kovid sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vreme, postoji rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u Crnoj Gori.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test. Tako će dobiti crnogorsku potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Izvor: RTS

Najčitanije objave