Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori odlučile su da olakšaju ulazak u zemlju, tako da je u narednih sedam dana granice Crne Gore moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne kovid potvrde.

Foto: falco

Uslovi su da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo više od šest meseci, negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz da je osoba preležala kovid 19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

Do danas su za ulazak u Crnu Goru važile rigoroznije mere, koje su predviđale da, bez obzira na to da li je neko vakcinisan i da li je preboleo koronu, mora imati negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da bi po njihovom predlogu raspust za učenike bio produžen sedam dana, tako da bi školska godina, umesto 24. trebalo da počne 31. januara.

O ovoj meri konačnu odluku doneće Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta.

Crna Gora beleži rekodnu zaraženost koronavirusom.