U Zavičajnom muzeju „Homolja“, 2. i 3. oktobar protekli su u znaku tradicionalne muzike i  instrumenata na kojima se ona izvodi, a sve to u okviru Antika festa 2020.

zagubica.org.rs

Dvodnevni umetnički ugođaj otpočeo je otvaranjem izložbe „Znanje i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata“.

Izložbu je svečano otvorio reditelj Nebojša Bradić, prisećajući se priče koju je pre mnogo godina slušao o tradicionalnim igrama Homolja.

Posetioci izložbe imali su prilike da se upoznaju sa instrumentima kao sto su gajde, truba od kore, kaval, frula, dvojnice, okarina, cevara i rikalo, koje je oglasilo početak i kraj prvog dana Antika festa u Zavičajnom muzeju Homolja.

Promocijom knjige dr Jelene Ćuković, pod nazivom “Nematerijalno nasleđe iz antropološke perspektive“, otpočeo je drugi dan Antika festa.

Komentarišući temu nematerijalnog kulturnog nasleđa koja je veoma kompleksna , dr Miloš Matić, istakao je da se ona upravo zasniva na nosiocima tog nasleđa, i dodao da su ti nosioci upravo članovi Udruženja “Flujer“ iz Osanice, koji su aktivno učestvovali i dali svoj doprinos Antika festu.

Na temu nematerijalnog nasleđa govorila je i Danijela Filipović, iz centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Projekat Beljani Petak u Homolju, koji sprovodi Zavičajni muzej Homolja u saradnji sa Ministarstvom kulture, takođe spada u nematerijalno nasleđe, pa se tako u debatu uključio i Milorad Đorđević, nosilac projekta koji je istakao da je Homoljski kraj bogat običajima, pogotovu uoči hrišćanskih praznika, što je potvrdio i direktor Zavičajnog muzeja Saša Ilić.

Program Antika festa nastavljen je radionicom znanja u izradi svirale moderatora Suzane Antić, koja je ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije prikazana u video obliku.

Posetioci su imali prilike da upoznaju način izrade narodnih muzičkih instrumenata i njihov značaj u očuvanju kulturnih tekovina.

Doprinos radionici, u vidu muzičkog ugođaja i praktične primene instrumenata , dali su Marina Marić, Bora Nikolić i Janko Marić. Radionica je bila i dobra prilika za prezentaciju Udruženja „Flujer“ iz Osanice, koja će prema rečima predstavnika udruženja Živorada Tomića, polovinom oktobra biti nastavljena u etnografskom muzeju u Beogradu .

Antika fest završen je uz zvuke frule, duduka i okarine, a sa porukom da svi zajedno moramo čuvati nematerijalno kulturno nasleđe , rituale verovanja i običaje, kao i način izvođenja narodnih igara i pesama, jer je to put ka očuvanju sopstvenog identiteta.

Antika fest 2020. godine, realizovao je Zavičajni muzej Homolja i udruženje Dunav fest u saradnji sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe pri etnografskom muzeju u Beogradu i uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izvor: zagubica.org.rs