Mirisi tela koji su neuobičajeni i neprijatni zapravo mogu da otkriju razne zdravstvene tegobe, uključujući i one najteže, poput karcinoma.

YT

Neprijatan miris čitavog tela

Ako vam se neprijatan miris ispod pazduha zadržao i nakon tuširanja, možda vam nedostaje magnezijum. Magnezijum je mineral koji ima sposobnost da neutrališe mirise organizma, kako otkriva kardiolog Robert Segal.  Ovaj mineral se gubi ako pijete puno kafe ili jedete mnogo šećera i prerađene hrane. Ukoliko osim neprijatnog mirisa nemate simptome kao što su recimo grčevi, sa lekarom treba da proverite da li u ishranu treba da uvedete više namirnica koje sadrže magnezijum, piše Večernji.

Dah vam se oseća na trula jaja

Ukoliko ova grozna pojava nije nestala posle pranja zuba, moguće je da ste “zakačili” bakterijsku infekciju, kako kže dr. Segal. Verovatno se radi o bakteriji H. pylori koja napada probavni trakt. Upravo ta bakterija izaziva neprijatan zadah. Neki ljudi nemaju teže simptome, ali kod drugih ova bakterija može da izazove osetljivost na gluten, čireve ili čak karcinom. Svakako se treba konsultovati sa lekarom, jer postoje lekovi protiv H.pylori.

Neprijatan miris koji dolazi iz nosa

Uzrok ovog neprijatnog mirisa može biti karijes koji se nastanio blizu sinusa ili usne šupljine. Ovaj “smrad” može uzrokovati pokvareni zub, upala sinusa i polip, otkriva Ketlin R. Mekdonald, otorinolaringološkinja. Treba se obratiti lekaru ako ovo stanje ne prolazi.

 Stolica ima gori miris nego inače

Znamo svi da je ovo jedan on najneprijatnijih mirisa. Ali ako stolica promeni miris u još intenzivniji, ili ako imate proliv ili ugledate krv, morate otići lekaru. Najčešći uzrok ovoga je ishrana, kako naglašavaju stručnjaci. Ove promene često imaju osobe koje nemaju toleranciju na laktozu ili imaju infekciju creva.

Miris trule ribe

Ova pojava ima i svoj naziv: trimetilaminurija. U pitanju je retki genetski poremećaj pri kojem enzimi u organizmu ne mogu da razgrade trimetilamin. To je hemikaija koja se nalazi u namirnicima poput jaja, mleka, graška i mesa. Usled toga se javlja neprijatan miris tela. Najgore je što ne postoji lek, ali se neprijatan miris može smanjiti ako ne jedete navedene namirnice.

Neprijatan miris vagine

Ukoliko se i “tamo dole” pojavio miris ribe ili čudan iscekat, sva je prilika da imate infekciju. U materici već postoje bakterije koje tu inače žive, ali kada se balans poremeti, može doći do problema. To se dešava tokom ciklusa, posle tuširanja, ili seksualnih odnosa bez zaštite ili s novim partnerom. Važno je da ovo ne leči na svoju ruku, već se mora posetiti ginekolog, pošto su vam možda potrebni i antibiotici.

Dah koji ima miris mokraće

Ako ste primetili da vam zadah ima miris amonijaka ili urina, uzrok je nemogućnost bubrega da filtriraju sav otpad iz organizma. Ukoliko vam se pritom grče mišići i otiču vam noge i zglobovi, hitno se morate javiti lekaru.

Autor: Nova.rs