Svinjsko meso u trgovinskim lancima poskupelo je poslednjih nedelju dana za nekih 10 odsto, dok je junetina skuplja i za 15 do 17 procenata. Stručnjaci kažu da se situacija sa otkupnom cenom stoke, naročito tovljenika, sada malo stabilizovala, jer su se klaničari trenutno nešto više okrenuli našim stočarima.

Pixabay

U zavisnosti od regiona, za nekih 20 dinara je poskupeo i otkup svinja. Trgovci su, svakako, pronašli svoj deo kolača, pa se cene svinjskog mesa razlikuju i za 100 dinara.

U pojedinim marketima, kilogram svinjske plećke košta 599, ali može negde da se pazari i za 439 dinara.

– Svinjsko meso je poskupelo u radnjama oko 10 odsto – rekao nam je Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije. – Malo se stabilizovala situacija sa otkupom žive stoke. Manji je uvoz za šest meseci ove godine nego što je bio u istom periodu prošle. Treba, ipak, realno videti koliko je poskupelo meso kod stočara, a kolika je trgovačka marža. Pojedini lanci uvoze meso iz Hrvatske, po nižoj ceni, pa te svinjske polutke, koje su možda namenjene za preradu, prodaje kao sveže meso. Tu je najveća marža.

Kako objašnjava Budimović, neminovno je bilo da dođe do rasta cene mesa u radnjama. Naročito, kada svako uzme svoj deo kolača, to se nakupi. Ne treba zaboraviti da su stočari u proizvodnji svinjskog mesa i prerađevina bili na velikom udaru.

Prema rečima Uroša Kandića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, poskupljenje svežeg mesa u poslednje vreme, rezultat je povećanja cena ključnih imputa u proizvodnji, pre svega poljoprivrednih proizvoda, koji su berzanska roba.

– Srbija u tom pogledu nije izolovano ostrvo, a svedoci smo činjenice da su cene žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda tokom pandemije, manje-više u porastu – kazao je Kandić za „Novosti“.

– Prema našim saznanjima, nije došlo do značajnih promena kada su u pitanju visine trgovačkih marži. Na tržištu ima sasvim dovoljno mesa, u različitim cenovnim rasponima, u zavisnosti od proizvođača, kvaliteta i trgovinskog lanca u kome se prodaje.

JUNEĆE MESO PAPRENO

JUNEĆE meso je, inače, skuplja kategorija, pa se mnogo manje koristi u ishrani stanovništva. Zbog cene je nedostupan, a piletina je zauzela taj deo potrošnje, objašnjava Budimović.

– Meso je poskupelo jer je i kabasta hrana poskupela – ističe Budimović. – Junetina je poskupela za nekih 15 do 17 odsto, dok je piletini cena ostala ista.

Izvor: novosti