Na pumpama Naftne industrije Srbije evrodizel se prodaje od 193,30 do 193,90 dinara, što je od 4,1 do 4,7 dinara jeftinije od maksimalne maloprodajne cene koja je za ovaj derivat propisana 25. marta.

Foto: Pixabay

Podsetimo, do petka u 15 časova, pumpadžije ne mogu za to gorivo da naplaćuju više od 198 dinara, a benzin BMB 95 ne može da bude skuplji od 176,05 dinara.

Maksimalna cena evrodizela sada je viša za skoro 11 dinara u odnosu na prethodnu sedmicu, što je iznenadilo vozače. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da je to gorivo trebalo da košta 203 dinara, ali je država uspela da vrati na 198. Cena evrodizela za poljoprivrednike i dalje je fiksirana na 179 dinara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da je optimistično što su se cene nafte u svetu malo smirile, ali je ukazao i da je njihovo dalje kretanje neizvesno, jer se promene veoma brzo dešavaju. On je istakao da u Srbiji cene derivata ne određuje sasvim tržište, već država.

– To radi na osnovu formule koja je usvojena, a u skladu sa njom ubacuju se kotacije referentnih derivata benzina i dizela sa međunarodnog tržišta i zato smo prošlog petka imali dosta veliku promenu cene dizela – objasnio je Mićović.

On je istakao da se odlukom o smanjenju akciza država odrekla dela svojih prihoda, a da s druge i dalje pritiska naftni sektor da radi na granici ili ispod granice izdržljivosti.

– Ovo je drugi mesec važenja uredbe i već se primičemo granici kada može doći do nešto lošijeg snabdevanja tržišta – kazao je Mićović. – Važno je da se što pre izađe iz sadašnje situacije i da se prepusti da tržište formira deo cene koji se odnosi na njega, a država da određuje onaj segment koji se tiče dažbina i da tako dođemo do što realnijih cena. Potražnja i prodaja na benzinskim pumpama je od početka marta veća za 30 do 40 odsto. To ne odgovara realnim potrebama tržišta i sigurno znači da se prave zalihe.

Dodao je da razume da su i sadašnje cene za potrošače velike, ali da podaci pokazuju da je u zemljama gde cene derivata nisu pod kontrolom gorivo teško naći za manje od dva i po evra po litru.

SANKCIJE EU POGAĐAJU NAŠE TRŽIŠTE

GOVOREćI o NIS-u u kontekstu sankcija EU, kojima je obuhvaćen i „Gaspromnjeft“, Tomislav Mićović iz UNKS ocenjuje da je njegov položaj jedinstven.

– Srbija je jedina koja ima kompaniju u takvom statusu od 12 kompanija na koje se sankcije odnose – kaže Mićović. – Mislim da će Evropa, ako već nije, uvideti anomaliju tih sankcija, odnosno da to nisu sankcije prema ruskoj kompaniji nego prema srpskom tržištu.