U okviru manifestacije „Dani Beograda“ u subotu, 16. aprila 2022. godine, ulaz u četiri objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan. Zainteresovani posetioci moći će da posete Rimski bunar, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, , od 11 do 19 časova.

Foto: Vikipedija/Mister No

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.
Vojni bunker na Gornjem gradu građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci mogu da vide i izložbu „Umetnost u bunkeru“, posvećena cenzuri u umetnosti 60-tih i 70-tih godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, koji je građen u vreme velike austrijske rekonstrukcije Tvrđave, danas se nalazi postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa različitih nalazišta.

Spomenici pripadaju antičkom periodu (od druge polovine I veka do IV veka).