U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 180 pacijenata sa simptomima koronavirusa, skoro svi su iz Braničevskog okruga, a kako svakodnevno raste broj zaraženih u našem kraju, očekivano je da do kraja dana bude popunjen kapacitet od 200 kreveta, iako smo prinuđeni da hospitalizujemo samo najteže slučajeve. Infekcija je potvrđena kod više od 120 pacijenta.

Ilustracija/Pixabay

Svi su u značajno lošem stanju, sa obostranom upalom pluća već na prijemu. Tokom jučerašnjeg dana bilo je 16 prijema od 41 lekarskog pregleda.

Na respiratoru je trenutno pet pacijenata, dok je osam na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Kiseoničnu potporu prima oko 100 pacijenata što je trenutni bolnički maksimum. Na dnevnom nivou troši se više kiseonika nego što je u redovnim uslovima trošeno za 1 -1,5 mesec.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminula su dva pacijenta muškog pola, 1955. i 1941. godište.
Trenutno je infekcija potvrđena kod 49 zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je troje na bolničkom lečenju. Oko 100 zaposlenih u našoj ustanovi nalazi se u samoizolaciji.

Situacija je i dalje teška. Lekari i osoblje ulaže maksimalne napore da pacijentima obezbede lečenje i negu. Zato pozivaju građane da učine sve što je u njihovoj moći da oni ili njihovi bližnji ne dođu u situaciju da postanu kovid pacijenti.

Takođe, i da zaštitimo naše lekare, medicinske sestre koji danonoćno rade i na ivici su snage. U suprotnom,
neće imati ko da leči obolele građane. Budite oprezni i odgovorni. Smanjite kontakte, izbegavajte slavlja, nosite maske.

Autor: RTV Biser, Izvor: OBP