U kovid bolnicu Požarevac u poslednja 24 sata primljen je 21 pacijent sa simptomima kovida 19, pa je danas ukupan broj hospitalizovanih u „crvenoj zoni“ 177. Među njima je 71 pacijent iz Braničevskog okruga, dok su ostali najčešće iz Beograda, a ima ih iz Mladenovca, Кuršumlije i drugih gradova.

Ilustracija/Pixabay

Od ukupnog broja hospitalizovanih, infekcija je potvrđena kod 85. Na respiratorima je 6 pacijenata. Prosek godina kreće se oko pedeset, a sve veći je broj mlađih među obolelima. Najmlađi pacijent ima 20 godina. Primetna je loša klinička slika sa čestim pogoršanjima opšteg stanja, usled čega sve više pacijenata ima potrebu za kiseonikom. Trenutno su sva kiseonična mesta zauzeta, a ima ih oko 80.

Opšta bolnica Požarevac je poslednjih dana od Ministarstva zdravlja dobila sedam respiratora. Trenutno je u kovid bolnici na raspolaganju devet respiratora.

Od danas je u funkciji i pokretni rendgen koji je bolnica ovih dana dobila za pacijente u „crvenoj zoni“. Optimalni kapacitet kovid bolnice u Požarevcu je oko 190 postelja, uz mogućnost da se taj broj poveća do određene granice.

Iz bolnice napominju da i dalje funkcionišu i sve druge službe u „zelenoj zoni“ gde se zbrinjavaju prevashodno hitni i onkološki slučajevi. Trenutno je hospitalizovano 100 takvih pacijenata. Dijaliza se odvija bez problema za 80 – 90 pacijenata iz Braničevskog okruga. Porodilište takođe nesmetano radi.

Pozivaju se građani da i dalje budu oprezni i odgovorni i da primenjuju sve propisane i preporučene mere zaštite, kako bismo se lakše i brže izborili sa kovidom 19 i kako bi naš zdravstveni sistem mogao da funkcioniše, apeluju iz Opšte bolnice Požarevac.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: OBP