Ove godine iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 315 miliona dinara za posticanje ravnomernog regionalnog razvoja u Srbiji. Sredstva su pre svega namenjena za projekte iz oblasti poslovne infrastrukture, za izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona, koje su veoma važne za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Foto: RTV Biser

Prioriteti Ministarstva su i podsticaji u oblasti preduzetništva, investicija, inovacija – izjavio je ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek gostujući u Dnevniku 1 Radio Televizije Srbije. Kao jedan od ključnih ciljeva on je, pored ulaganja u poslovnu infrastrukturu, naveo važnost unapređenje kvaliteta života naših građana u svim delovima Srbije, da ne bi odlazili iz zemlje.

„Radimo na komunalnoj i putnoj infrastrukturi, socijalnoj infrastrukturi. Pored toga, ulažemo jako puno u obrazovanje, ulažemo u digitalizaciju opština i u zaštitu životne sredine “, rekao je Đerlek. On je izjavio da je prema najnovijim podacima i prema novoj metodologiji Srbija danas ima manje nerazvijenih opština nego što je ima po aktuelnoj metodologiji iz 2014. godine.

– Prema ranijoj metodologiji bilo je 44 opštine u kategoriji nerazvijenih, a kao rezultat velikih ulaganja države danas je taj broj smanjen na 33 – objasnio je Đerlek i za primer napredovanja opština u višu kategoriju naveo opštinu Svilajnac.

– Svilajnac se po aktuelnoj metodoligiji nalazi u četvrtoj kategoriji kao izuzetno nerazvijena opština, ali Svilajnac danas ima investicije, dobru infrastrukturu, dve industrijske zone, slobodnu carinsku zonu i veoma afirmisano dualno obrazovanje i samim tim ne moze biti u kategoriji izraziro nerazvijenih opština, već se ona danas nalazi u trećoj kategoriji po novoj metodologiji, koja je ključan instrument regionalne politike, kako bismo imali ciljana ulaganja u one opštine kojima je to najpotrebnije – objasnio je ministar Đerlek.

On je kao posebno važne za budući regionalni razvoj naveo i unapređenje infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava za privlačenje investicija.

– Ono što mogu da zaključim nakon godinu dana intenzivnog rada Ministarstva jeste da rast i razvoj zavisi od domaćih, a posebno od stranih investicija. Da bismo privukli investicije potrebno je da imamo pre svega infrastukturne ali i kadrovske kapacitete. Zbog toga smo upravo u naš program uvrstili, osim infrastrukturnih i razvojnih projekata i sufinansiranje strateških razvojnih dokumenata što jača kapacitete regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava, dodao je ministar Đerlek.

Kad je u pitanju populacioni fond i demografija i Srbiji, prema rečima Đerleka, u našoj zemlji je napravljen iskorak kada je u pitanju stopa fertiliteta. Pre samo nekoliko godina imali smo stopu 1,51, a sada je to 1,63 što znači da populacione mere i pronatalitetna politike Vlade daju rezultate, naveo je ministar Edin Đerlek.