Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u okviru Tvining projekta „Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“ pripremilo 2 kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla i to: „Autentična Srbija“, o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i „Vinsko blago Srbije“ o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Takođe, objavljene su i 2 brošure: o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.

minpolj.gov.rs

Tvining je instrument institucionalne saradnje Evropske unije između javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica/ partnera sa ciljem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU (pravna tekovina Evropske unije).

Poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima koji se odlikuju dodatnom vrednošću koja proizilazi iz vrednosti njihovog kvaliteta, načina proizvodnje ili specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze. Srbija ima ogroman potencijal u ovom segmentu, jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Upravo iz tih razloga sistem zaštite oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih „alata“ za brendiranje hrane i pića. Takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje.

bekon.rs

 

U katalogu „Autentična Srbija“ našla se Požarevačka kobasica koja se proizvodi od usitnjene mešavine svinjskog mesa (50%), junećeg mesa (20%) i leđne slanine (30%) kojoj se dodaju beli luk, ekstrakt slatke paprike, so, šećer i biber. Posle punjenja, sirove kobasice prolaze kroz fazu dimljenja u trajanju 4-5 dana i zrenja, koje traje 6 dana.

 

 

RTV Biser

Iz Braničevskog okruga u katalogu „Autentična Srbija“ našao se i „Homoljski med“. Homolje je geografska oblast u istočnoj Srbiji koja je sa svih strana oivičena planinskim vencima i bogata šumama i pašnjacima sa preko 80 vrsta medonosnih i lekovitih biljaka, što predstavlja kvalitetnu pašu za proizvodnju Homoljskog meda.Ovaj cvetni med se vrca jednom do dva puta godišnje i meša tako da sadrži do 50% bagremovog i više od 50% livadskog meda, kako bi se dobila cvetna aroma i mirisna nota homoljske flore, što je specifičnost ovog meda.

 

Kataloge možete pogledati nalinkovima:

„Autentična Srbija“- OVDE 

Vinsko blago Srbije – OVDE

Autor: RTV Biser, Izvor: minpolj