U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u Galriji savremene umetnosti u četvrtak, 18. maja 2023. godine, otvorena je izložba meksičkih grafičara „Grafičke vizije 7“. Ova manifestacija koja se po deveti put održava u preko 100 gradova u Srbiji, među kojima je i Požarevac, predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, a koju podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Foto: GSU

„Grafičke vizije 7“ autorski je projekat mr Leposave Milošević Sibinović. Ona je ovaj projekat međunarodne kulturne saradnje ostvarila u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu. Iako je bilo najavljeno prisustvo Ambasadora Meksika u Srbiji Feliksa Korone koji je trebalo da otvori izložbu, usled nepredviđenih okolnosti ni ambasador ni autorka nisu mogli da prisustvuju otvaranju.

Ispred Narodnog muzeja u Požarevcu koji je organizator ove izložbe obratio se direktor dr Gordan Bojković. On je pozdravio prisutnu publiku i istakao da je ova međunarodna izložba prilika da se obeleži i Međunarodni dan muzeja koji se svakog 18. maja održava širom sveta radi podizanja svesti o muzejima kao mestu važnom kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja i saradnje. Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja, približila je koncept izložbe koji autorka Leposava Milošević Sibinović nastoji da održi tokom višegodišnje saradnje sa meksičkim umetnicima. Ona je kazala da se mogu videti radovi više od dvadeset meksičkih umetnika, koji imaju uspešnu karijeru u Meksiku, takođe su učesnici brojnih bijenala, umetničkih radionica u zemlji i inostranstvu, dobitnici su brojnih priznanja i nagrada. Radosavljević je publiku upoznala i sa biografijom autorke izložbe, Leposave Milošević Sibinović, ističući njen doprinos nacionalnoj kulturi i umetnosti za koji je dobila brojna priznanja i nagrade. Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je podsetio publiku da je ovo treća izložba, posle „Crteža na papiru amate iz Ksalitle“ i izložbe „Naša prava na našim rečima“ na kojoj Narodni muzej i Meksička ambasada beleže saradnju koja postaje kontinuirana.

„Izbor radova od 26 autora je bogat u pogledu forme i ide od figuracije do potpune svedenosti apstrakcije. Sloboda ličnih teritotrija grafičkog tabaka prilagođena je tehnikama, često u kombinaciji tradicionalnih sa novim tehnologijama. Učesnici su uspešni istraživači tajni kiseline, metalnih ploča, digitalnih prolaza i vremena, vešti korisnici grafičkih alatki. Bilo da su u znaku društvene ili lične preokupacije, da čuvaju tragove prošlosti opterećene emocijama ili su refleksije likovno atraktivnog trenutka, pojedinačne grafike sadrže punoću u okviru svoje unutrašnje logike. Prisutna kriza realnog sveta na pozadini razvoja tehnologija i autentične napetosti izoštravaju umetnički senzibilitet“, istaknuto je u tekstu kataloga Leposave Milošević Sibinović koji prati izložbu.

Leposava Milošević Sibinović je magistrirala na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u Gradu Meksiku. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena u brojnim galerijama i muzejima (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremeene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Gradu Meksiku, Narodni muzej Zaječar, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Muzej skulpture, Niređkaza, Mađarska), dobitnica 40 nagrada i priznanja za umetničku aktivnost: Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, 2010; Nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, 2011; Velika nagrada ULUPUDS-a za 2011. godinu; Zlatni orden Astečkog orla – stepen znamenja Sjedinjenih Država Meksika 2018; Vukova nagrada za 2018; Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima.

Izložba je otvorena do 31. maja, ulaz je slobodan.

Izvor: GSU