U Galeriji savremene umetnosti u požarevcu 14.11.2023.g. otvorena je izložba radova nastalih uljanih pastelom na rendgen snimcima pod nazivom „Damari sećanja“ Milenije Popović Ustenko (1937-1994). Stvaralaštvo Milenije Popović svedoči o postojanju nestandardne umetnosti, autsajderske, koja se nalazi na margini popularne, poznatije kao marginalna umetnost, art brut i autsajder art. Posle šesnaest godina dela ove osobene umetnosti ponovo su izložena u Požarevcu, gradu u kome je umetnica živela od 1961. godine, pa sve do svoje smrti 1994. godine. Zahvaljujući Tomislavu LJubisavljeviću, kolekcionaru iz Kovina, i njegovom Muzeju nepostojećih slika, kako je nazvao svoju zbirku umetničkih dela umetnika koji osobitošću svoje stvaralačke prirode obezbeđuju da intimno postane opšte, kolekcija Milenijinih dela je ponovo pred Požarevljanima.

Foto: GSU

Govoreći o izloženim delima istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, istakla je: „Umetnost Milenije Popović Ustenko nas uvodi u jedan sasvim drugačiji svet – svet u kome postoje samo umetnik i njegove misli. Skoro ništa više. Retko koji art brut umetnik je akademski školovan. On je umetnik sirove vizije koji nije zainteresovan za spoljašnja događanja već je predan svom nagonu. Milenijina umetnost je u isto vreme poetična i fantazmagorična. Ona nastavlja naraciju o ljudskoj duhovnosti kroz slikarsku i crtačku metafiziku. Kao pozornicu za svoje likove Milenija silom prilika odabira rendgen snimke koje je dobijala kao odbačene iz doma zdravlja. Uključujući maglovite prikaze podloge, njeno umetničko delo odiše dualističkom aurom nemira i utehe, istovremeno ističući zagonetnu figuru u njenoj srži. Ovi ekspresivni, naoko naivni prikazi žena, figurina, porodice, devojčica, supružnika, portreta intrigantno odražava Milenijine emocije i namere, ostavljajući gledaocima da razmišljaju da li slika prenosi spokoj, bol, nemir ili mešavinu emocija koje obuhvataju različita stanja uma.“

Posetiocma se obratio Tomislav LJubisavljević ističući pozitivnu kritiku Nikole Kusovca, zainteresovanog za ličnost i delo Milenije Popović Ustenko koju je uvrstio u pregled srpskog slikarstva HH veka. LJubisavljević je pročitao na kraju deo osvrta Nikole Kusovca, srpskog istoričara umetnosti, likovnog kritičara, publiciste i bivšeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, o umetnosti Milenije Popović Ustenko: „Prvi je otkrio slikarsko delo Milenije Popović Ustenko i potom dao podršku Jevta Jevtović, te 1980. godine upravnik Muzeja Primenjene umetnosti u Beogradu, zatim prijateljsi blagonaklono i sa razumevanjem arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Milan Lanče Pindić. Po svemu sudeći, on je uputio na mene u pravi čas, na pragu devete decenije, kada je u njenim radovima otkrio meru istinske stvaralačke i emotivne iskrenosti, raspete između cvrkutaa ptica i jauka, radosti i tuge, vere i sumnje. Tada mi doista nije bilo teško da u njenim slikama prepoznam dela umetnika koji u svoj rad unosi i dušu i srce; koji unosi osećanja proceđena kroz gusto sito ljubavi, ali i bola. Razume se, to nije činila na poznat i viđen način, sredstvima koje je naučila ili pruzela iz tuđih iskustava. Radila je to na sasvim osoben, samosvojan i neponovljivo autentičan način. Sredstvima koja u svakom pogledu, tehničkom, tehnološkom i u prvom redu stilskom, nemaju ni prethodnika ni naslednika.“ LJubisavljević je izrazio spremnost da pokloni gradu Požarevcu svoju kolekciju Milenijinih dela ukoliko bi se našao prostor za stalnu postavku njenih radova.

Izložba je otvorena za posetioce do 28. novembra. Ulaz je slobodan.

Izvor: GSU