U Beogradu održana Obuka za ugostitelje i Promotivni događaj „Lokalni zalogaj“

U nastavku realizacije projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ koji ima za cilj da unapredi konkurentnost regionalne turističke privrede i podrži razvoj sektora turizma u celini, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, organizovala je u utorak 07.11.2023. u Metro Horeca Centru u Beogradu, Obuku na temu: Pripreme i serviranja novorazvijenih regionalnih gastronomskih specijaliteta i uparivanja istih s rakijama i vinima.

Foto: RRA „Branicevo-Podunavlje“

Tim profesora kuvarstva osomislio je na osnovu autentičnih lokalnih proizvoda iz Regiona i lokalne gastronomske tradicije, čak 10 novih regionalnih specijaliteta koji će se naći na menijima ugostiteljskih objekata – članova mreže Lokalni zalogaj. Obuka je bila namenjena upravo njima, koji u okviru svojih objekata primaju goste i pripremaju hranu. Obuku je vodio prof. dr Obren Drljević sa svojim saradnicima. U toku obuke profesionalni kuvari iz Regiona su se uključili u proces pripreme i serviranja novorazvijenih lokalnih specijaliteta, ali su imali priliku i da se upoznaju sa savrenom opremom i njenim karakteristikama kao i načinom na koji se primenjuje prilikom izrade novih jela.

Nakon završene Obuke organizovan je i Promotivni događaj na kojem su receptivnim turističkim agencijama, turističkim medijima i vodičima, kao i predstavnicima Donatora i Ministarstva turizma i omladine, predstavljeni  predlozi za 3 turističke gastro-ture, odnosno obilaske članova brenda Lokalni zalogaj koji su i destinacijski povezani: Podunavski okrug, Donje Podunavlje, Stig-Homolje. U nastavku, dr Miloš Zrnić je svim prisutnima predstavio nove specijalitete, koje su svi učesnici obuke i gosti imali priliku i da ih degustiraju uz lokalna vina po odabiru somelijera, Vladimira Bana. Tako je pored novostečenih znanja i veština, ovaj događaj bio prilika i za ugostitelje i vinarije iz Regiona da svoju ponudu predstave prisutnim gostima.

Realizaciju „Podrške konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ podržao je projekat  „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji je usmeren na razvoj turizma u Srbiji. Podrškom turističkom sektoru, projekat će omogućiti da se turistički potencijal što više iskoristi i time doprinese otvaranju novih radnih mesta. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.