Protiv kompanije Gugl podneta je tužba koja tvrdi da najveći pretraživač na svetu krši pravo na privatnost miliona svojih korisnika koji surfuju internetom u takozvanom „incognito“ prozoru, prenosi Rojters (Reuters).

Foto: Google screenshot

U predlogu grupne tužbe navodi se da Gugl krišom nadzire korisnike, koji na taj način žele da spreče sajtove u prikupljanju podataka aktivnostima na internetu.

Prema žalbi podnetoj federalnom sudu u San Hozeu u Kaliforniji, Gugl ipak prikuplja podatke putem sopstvene analitike, drugih aplikacija i kolačića, uključujući i aplikacije za pametne telefone, bez obzira da li korisnici „kliknu“ na oglase.

Ovo pomaže tehnološkom gigantu da uči o aktivnostima, hobijima, omiljenoj hrani, navikama, pa čak i o „najintimnijim i potencijalno sramotnim (predmetima pretrage)“, navodi se u tužbi.

U tužbi se traži odštetu od 5.000 dolara po korisniku, ili trostruku stvarnu štetu, koja god suma da je veća, za kršenje federalnih zakona o presretanju komunikacia i kalifornijskog zakona o privatnosti.

Predstavnici kompanije su najavili da će se boriti o protiv presude, obzirom da Gugl korisnike obaveštava svaki put kada otvore „incognito“ karticu, napoemnom da sajtovi mogu da prikupljaju informacije o njihovim aktivnostima.

Izvor: Nova ekonomija, Reuters