Todor Toše Proeski, poznat kao „balkanski anđeo“ ili „makedonski slavuj“ je bio jedan od najpopularnijih makedonskih pevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi smatraju da je svojim osmehom, pojavom i pesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak je bio: „Ve sakam site!“ („Sve vas volim!“). Pevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar.

 

grand.online

Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je nastradao 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška.

Prvi nastup je imao sa deset godina na priredbi na kojoj je pevao „Ave Mariju“ ostavivši publiku bez teksta. 1996. godine se pojavio u holivudskom filmu „Mirotvorac“ u kome su glavne uloge tumačili Džordž Kluni i Nikol Kidman.

Muzičku karijeru je započeo 1997. godine pobedom na Melfestu sa numerom „Yesterday“ grupe Bitls i učešćem na Makfestu pevajući „Pusti me“.

Iako je ostvario ogroman uspeh, Toše je ostao skroman i slava ga nije promenila. Od obožavalaca je dobijao plišane igračke za koje je odvojio celu sobu u svojoj kući u Kruševu. Danas ona predstavlja atrakciju koju turisti rado posećuju.

Tošetu Proeskom je posthumno dodeljena titula počasnog građanina Severne Makedonije.

Na Beoviziji 2008. dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo.