Srbija iz dana u dan beleži petocifren broj zaraženih virusom korona. Međutim, Tim za škole (koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja, Instituta Batut) doneo je odluku da drugo polugodište krene kako je planirano 24. januara, a da stariji osnovci i srednjoškolci nastavu prate po kombinovanom modelu – dan u školi, dan od kuće, dok su se mlađi osnovci vratili u školske klupe.

Foto: RTV Biser

Odluka je doneta na osnovu analize podataka i broja zaražene dece školskog uzrasta u periodu od 12. do 19. januara. Tada je, prema zvaničnim podacima, bilo zaraženo 3.084 dece uzrasta od šest do 18 godina. U četvrtak će Tim za škole analizirati podatke za period od 19. do 25. januara i na osnovu toga doneti odluku o radu škola za narednu nedelju.

Pedijatri smatraju da epidemiološka situacija nije odgovarajuća za neposrednu nastavu i apelovali su da se zimski raspust produži ili da nastava krene onlajn. Međutim, iz Tima za škole ističu da je važno bilo krenuti sa drugim polugodištem, kako bi se mogli pratiti podaci sa terena.

Stavovi roditelja su podeljeni – dok jedni smatraju da bi deca ipak trebalo da idu u školu uz sve mere predostrožnosti, drugi su bili da se raspust produži. Saglasni su jedino u stavu da je najveća „muka za njih“ onlajn nastava.

Izvor: b92