Izgleda da godišnja doba ne utiču na razvoj pandemije koronavirusa, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da je pogrešno verovati da smo leti zaštićeniji.

Pixabay

„Čini se da godišnja doba ne deluju na prenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 ljudi u svetu i zarazio više od 16 miliona“, izjavila je Margaret Haris iz SZO na virutalnom brifingu.

Kao primer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemalja na svetu, SAD, u ovom trenutku leto, a u drugoj najpogođenijoj zemlji, Brazilu, je sada zima.

„Izgleda da je dugo bilo prisutno uverenje da je virus sezonski, ali moramo da zapamtimo da se radi o novom virusu i makar se radilo o respiratornom virusu, koji su sezonski, ovaj se ipak ponaša drugačije“, istakla je Haris.

Podsetila je takođe i na uverenje da je opasnost od zaraze manja leti i ponovila da je „leto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba“.

Napomenula je da je spoj virusa gripa, koji je sezonski i najčešće se javlja zimi, i novog koronavirusa zabrinjavajući i mogao bi da poveća pritisak na zdravstvene sisteme.

„Svima preporučujemo da se vakcinišu protiv gripa“, rekla je Haris.

Autor: Hina, AFP