Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik Svetog Ćirila i Metodija 24. maja. Ovaj dan je u Crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, što znači da spada u zapovedne svetkovine. Na ovaj praznik se ne pere, ne šije, niti se rade bilo kakvi teži poslovi.

Foto: RTV Biser

Ćirilo i Metodije su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

Oni su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Posle njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo Ćirilicu.

Ova dva brata su rođena u Solunu (Ćirilo je rođen 827. ili 828, a Metodije 815. ili 820. godine). Pretpostavlja se da su bili grčke nacionalnosti, ali su, pošto je Solun bio okružen Slovenima, naučili su slovensko–makedonski dijalekt.

Ćirilo je, prema knjizi ,,Život Ćirila”, bio najmlađi od sedam braće i njegovo kršteno ime je bilo Konstantin. Metodijevo kršteno ime je bilo Mihail, a ime Metodije je dobio kada se zamonašio na planini Uludag, u severozapadnoj Turskoj.

Izvor: opanak.rs