U okviru „Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka“, 12. decembra održaće se takmičenje u programiranju pod sloganom „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics“. Cilj je da se žene motivišu u bavljenji tim poslom, jer istraživanja govore da one trenutno čine svega petinu programera u celokupnom IT sektoru Srbije.

Takmičenje organizuje švajcarska digitalna agencija „Namics – A Merkle Company“, a namenjeno je svim ženama zainteresovanim za softversko inženjerstvo, bez obzira na prethodno programersko znanje i iskustvo.

Zbog aktuelne pandemije, nadmetanje će se održati onlajn. Učesnice mogu da se prijave kao pojedinci ili timovi od tri člana, a u radu će im pomagati mentori.

„Takmičarke će imati 10 sati da razviju prototip rešenja i za to će moći da koriste internet i programski jezik po svojoj želji. Zadatak konkursa biće poznat dan ranije, a po završetku hakatona sva predložena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki“, objašnjava Katarina Simić, učesnica prvog ženskog hakatona, a sada softverski inženjer u Namics-u.

Prema njenim rečima, važno je da krajnje rešenje bude upotrebljivo u stvarnom okruženju, autentično u odnosu na postojeće ideje i da sadrži makar neki deo softverskog koda. Kako se podseća, istraživanja organizacije „Girl Scouts“ pokazuju da u uzrastu do 17 godina ne postoji polno zasnovana razlika u interesovanjima i sposobnostima, ali da se percepcija kasnije menja.

„Dečaci i devojčice se u istoj meri interesuju za tehnologiju, a devojčice su čak inovativnije od dečaka. Ipak, isto istraživanje pokazuje da su dečaci samouvereniji, što se kasnije odražava na odabir zanimanja. Želimo da podstaknemo što više žena da se oprobaju u programiranju“, poručuje Katarina Simić.

Prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u srpskoj IT industriji radi između 15 i 20 odsto žena. Simićeva napominje da je slična situacija u celoj Evropi i velikim svetskim kompanijama, ali da nije stvar u statistici jer je kako dodaje dokazano „da mešoviti timovi imaju boju komunikaciju i da su inovativniji“.

Prijave traju do 6. decembra u ponoć, a formular i druge informacije o hakatonu dostupne su putem sledećeg LINKA.

Autor: Nova ekonomija