Stivi Vonder, američki tekstopisac, multi-instrumentalista i muzički producent, rođen je 13. maja 1950. godine. Slep od rođenja, Vonder je potpisao ugovor sa Motaun rekordsom sa jedanaest godina, a snimio je više od trideset pesama koje su se našle među „US Top ten“ hitova i nagrađen je sa dvadeset dve Gremi nagrade, najviše od svih muških solo izvođača.

Foto: Vikipedija

Pored muzike, Stivi Vonder je bio angažovan i u političkim aktivnostima, kao na primer, 1980. godine kada je vodio kampanju da se rođendan Martina Lutera Kinga proglasi za državni praznik u Sjedinjenim američkim državama ili, u skorije vreme (2009. godine), kada je imenovan za Glasinika mira Ujedinjenih nacija (United Nations Messenger of Peace).

Na listi 100 najboljih umetnika svih vremena (engl. Hot 100 All-Time Top Artists) koju je muzički časopis Bilbord objavio povodom proslave 50. rođendana američke rang liste singlova (US singles chart’s), Stivi Vonder zauzeo je 5. mesto.

U trinaestoj godini, Stivi Vonder imao je glavni hit, „Vrhovi prstiju (Pt.2)“ („Fingertips (Pt. 2)“), singl snimljen uživo tokom njegovog nastupa na Motaounovoj turneji „Motortown Revue“, koji je izašao na albumu „Snimljeno uživo: Genije od dvanaest godina“ („Recorded Live: The 12 Year Old Genius“). Ova pesma u čijem izvođenju učestvuju Stivi Vonder na bongo bubnjevima, harmonici i kao pevač, kao i mladi Marvin Gej na bubnjevima, bila je hit broj jedan na U.S. pop i R&B listi čime je Stivi postao poznat široj publici.

U 1964. godini, Stivi Vonder dobija svoju prvu ulogu u filmu „Mišićava žurka na plaži“ („Muscle Beach Party „) u kojem glumi samog sebe kao „Mali Stivi Vonder“. On se pojavljuje i u nastavku filma koji izlazi nekoliko meseci kasnije pod nazivom „Bikini plaža“ („Bikini Beach“). U ova dva filma on peva svoje pesme „Srećna ulica“ („Happy Street“) i „Osećanje sreće“ („Happy Feelin“).

Odbacujući deo „Mali“ iz svog imena, Vonder nastavlja da stvara brojne hitove tokom sredine 1960-ih, uključujući „Napet (Sve je u redu)“ („Uptight (Everything’s Alright)“, „Sa dečjim srcem“ („With a Child’s Heart“) i „Duvanje u vetar“ („Blowin’ in the Wind“) obradu Bob Dilanove pesme na kojoj sarađuje sa svojim mentorom, producentom Klarensom Polom (Clarence Paul). Osim za sebe on počinje da komponuje pesme i za druge Motaunove izvođače, kao na primer, „Klovnove suze“, hit broj jedan koji izvode Smoki Robinson i Miriklsi.

Izvor: Vikipedija