Na Badnji dan 1322. godine u manastiru Žiča krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić. Stefan Dečanski bio je srpski kralj od 1321. do 1331. godine i potiče iz dinastije Nemanjića. Zahvaljujući pobedi u bici kod Velbužda 1330. godine, Stefan Dečanski uspeo je da od Srbije stvori jednu od najmoćnijih država na Balkanu.

Visoki Dečani/Vikipedija

 

Stefanovi roditelji bili su kralj Milutin i kraljica Ana, ćerka bugarskog cara. Pošto je Milutinov brak sa Anom bio drugi po redu od ukupno tri, proglašen je nevažećim, pa je tako Stefan Dečanski ostao uskraćen za pravo na presto. To ga je nateralo da protiv oca podigne bunu.

Kralj Milutin se nije dao. Sakupio je vojsku i krenuo na sina. Nedugo potom u njemu je proradio očinski instinkt i ponudio je sinu pregovore. Stefan Dečanski bio je dirnut tim gestom, te je otišao da moli oca za oprošta. Milutin nije imao nimalo milosti prema sinu, okovao ga je i poslao u Skoplje gde mu je oduzet vid. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid: „Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu; u svoje vreme ja ću ti ih vratiti“.

Kad je prošlo pet godina, Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepelom kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani.

Bila je to jedna od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Godine 1322. godine Stefan Dečanski krunisan je za kralja.

Za vreme svoje vladavine Stefan Dečanski je proširio Srbiju ka jugu, a nakon najznačajnije bitke kod Velbužda, protiv Stefana se pobunio sin Dušan, svrgnuo ga sa prestola, a potom naredio i da ga zadave.

Za smrt Stefana Dečanskog vezana je legenda l o prokletstvu Dušanovih kasnijih potomaka, a kasnije i cele srpske države.

Za kraljeve mošti mnogi veruju da isceljuju i razlog su zašto se Dečani doživljavaju kao jedna od najvećih svetinja. Stefanovi ostaci nikad nisu pomerani od dana kada su na njegov zahtev, izrečen u snu igumanu i crkvenjaku manastira, „čudesno netruležni“ izvađeni iz groba u crkvi 1343. godine.

Autor: RTV Biser