Maske
Štab za vanredne situacije grada Požarevac izdao je saopštenje povodom mera koje su propisane zbog epidemije koronavirusa.
Foto: Pixabay

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca donete su sledeće odluke:

Striktno se pridržavati Naredbe kojom se radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 10 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m² može biti prisutno jedno lice.

Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice. Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski je obavezno. U javnom drumskom i železničkom prevozu putnika obavezno je nošenje zaštitnih maski. Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji dužni su da obezbede da deca nose zaštitnu masku u slučajevima iz ovog stava.

Naloženo je Komunalnoj policiji da vrše kontrolu poštovanja ovih mera, da preduzmu odgovarajuće mere u skladu sa zakonom i da o kršenju ovih mera odmah obaveste nadležne državne organe.