Zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji izazvane virusom COVID-19, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević još jednom je apelovao na nadležne, ali i korisnike u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, da se pridržavaju svih preventivnih mera za zaštitu od virusa koje je doneo Krizni štab za borbu protiv korona virusa, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i saveta epidemiologa.

Ilustracija/Pixabay

„Nošenje maski, redovna dezinfekcija ustanova, kao i poštovanje Instrukcije o realizaciji poseta koju je donelo ovo Ministarstvo i Naredbe o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj koju je donelo Ministarstvo zdravlja, su mere koje se zaista moraju poštovati ukoliko želimo da sačuvamo živote naših građana koji se nalaze u ovim ustanovama. Oni spadaju u najugroženije kategorije stanovništva i briga o njima je od velikog značaja. S obzirom na to da smo od marta poštovali mere kako bismo zaštitili korisnike, molim sve još jednom da se istih pridržavaju i dalje. Korisnici uvek mogu putem video poziva da razgovaraju sa ljudima van ustanove u kojoj borave, ili ukoliko postoji potreba određenih organa takođe tim putem mogu da obave razgovore sa ljudima u ustanovama“, rekao je Đorđević.

Kako je ministar naveo, ulazak trećih lica u ustanove mogao bi da ugrozi živote korisnika, te je još jednom podsetio da se komunikacija korisnika sa rodbinom i prijateljima može organizovati i putem video poziva preko Viber aplikacije, ali i putem video konferencijskih poziva, čime će se takođe uticati na bolju zaštitu i sprečavanje dodatnog širenja virusa korona.

„Zdravlje građana Republike Srbije je najbitnije. Vlada Srbije sve mere donosi u cilju njihove bolje i kvalitetnije zaštite. Donete mere se moraju poštovati, jer njihova primena ima samo jednu svrhu, a to je da sačuvaju životi naših građana“, istakao je ministar.

Izvor: minrzs.gov.rs