Свети пророк Јеремија је рођен шест векова пре Христа, недалеко од Јерусалима. Почео је да пророкује у својој 15. години.

Фото: опанак.рс

Стално је прогањан, јер је пророковао многе несреће царевима и великашима због њихове вере у лажне идоле и жртвовања деце тим идолима. Цару Јоакиму прорекао је да ће му се тело вући несахрањено изван зидина града Јерусалима, а потоњем цару Јехонију да ће бити одведен у Вавилон са целом породицом и тамо умрети. Свети пророк Јеремија је рођен шест векова пре Христа, недалеко од Јерусалима. Почео је да пророкује у својој 15. години. Kад је на престо у Јерусалиму дошао цар Седекија, Јеремија је прорекао пад Јерусалима и вавилонско ропство. У долини Тотеф под Јерусалимом, на месту где су деца клана као жртве идолима, прорекао је скори пад Јудејског царства. Ускоро се то обистинило. Пророк Јеремија је узео кивот из храма и сакрио га на брду Нават где је умро Мојсије, а огањ из храма у један дубок бунар. Неки Јевреји одвели су га у Мисир, где је пророковао пропаст мисирских идола и долазак Деве са Младенцем. Ту, у Мисиру, Јевреји су каменовали светог Јеремију и ту је сахрањен. По предању, цар Александар Велики посетио је гроб пророка Јеремије и по његовој наредби Јеремијино тело је пренето у Александрију.

Верује се да је Јеремија заштитник од змија отровница

Зато је обичај да се на данашњи дан разгоне ови гмизавци да не би преко лета досађивали. Неко из куће због тога треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови: „Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела“. Докле се чује лупање и песма, дотле змије неће смети да се приближе.
На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем. Kо би на овај дан отворио бритву, верује се, на тога би преко целе године трчале змије. У неким крајевима стари верују да се на данашњи дан не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци. Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

Извор: опанак.рс