Sreten Mirković, proslavljeni srpski i jugoslovenski bokser je bio osvojać srebrne medalje na Evropskom amaterskom prvenstvu u poluteškoj kategoriji 1979. godine u Kelnu, dvostruki juniorski prvak Balkana i dvostruki juniorski prvak Jugoslavije. Osvojio je “Zlatnu rukavicu” i “Beogradskog pobednika”, a nekoliko puta proglašavan je i za najboljeg sportistu Požarevca i Braničevskog okruga.

time.rs

Sreten Mirković je počeo da se bavi boksom još od detinjstva, kao osnovac. Tokom bogate i uspešne karijere, imao je oko 500 mečeva, od kojih je čak 300 okončao nokautom protivnika.

Njegov najpoznatiji meč bio je 1979. godine, na prvenstvu Evrope u Kelnu, 1979. godine, kada je osvojio srebrnu medalju, jer je u finalu izgubio od domaćeg boksera, Ernesta Milera.

Prve pobede je ostvario u bokserskom klubu „Mladi radnik“ u Požarevcu, u koji se doselio posle Prištine, Vrbasa i Prizrena.

Branio je još boje “Smedereva” i “Partizana”, a strast prema ringu držala ga je i 1996. kada je imao poslednje dve borbe u Gornjem Milanovcu i Trsteniku. Obe je okončao nokautom.

Svoje bogato iskustvo, Sreten Mirković je prenosio na mlađe generacije, u školi boksa u požarevačkoj hali sportova.

Karijeru je započeo u poluverter kategoriji, do 63,5 kilograma, a završio je u srednjoj kategoriji do 75 kilograma.

Preminuo je 28. septembra 2016. u Požarevcu od raka pluća. Sahranjen je na Starom groblju u Požarevcu.

Autor RTV Biser

 

Podeli