Svetska mreža pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ) odlučila je da Srbija bude domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade 2023. godine – najvećeg globalnog godišnjeg događaja u toj oblasti.

Seecult

Godišnja skupština Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, koja je zakazana bila za maj u Tokiju, održana je putem interneta usled pandemije korona virusa, a Srbija je tom prilikom gotovo jednoglasno izabrana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering / AAG) 2023. godine, nakon Japana (2021) i Švedske (2022). Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo čak 97% kolega iz globalne mreže, odnosno 147 od 151 glasova ukupno, saopštio je ASITEŽ Srbija.

Tokom prethodnih meseci, obeleženih pandemijom korona virusa i vanrednim stanjem, ASITEŽ Srbija naporno je radio da iskoristi važnu priliku za razvoj i afirmaciju domaće scene pozorišta za decu i mlade na međunarodnom planu. Tim ASITEŽ-a Srbije, pod vođstvom predsednice te organizacije – glumice i dramskog pedagoga Diane Kržanić Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom i mnogim drugim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kojima zahvaljuje na podršci i saradnji.

Oržavanje tog svetskog događaja za sada je planirano za 21 – 26. maj 2023. godine u Beogradu i manjim delom u Novom Sadu. Za dan otvaranja Svetske konferencije izabran je Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji obeležava UNESCO.

“Uspeh naše kandidature i organizacija najznačajnijeg godišnjeg događaja svetske asocijacije u našoj zemlji, osim izvanredne prilike da se naša profesionalna izvođačka scena za mlade okupi i u punom svetlu predstavi međunarodnoj zajednici svu svoju raznovrsnost i kreativnost, ujedno je priznanje našim brižljivo planiranim programa kojima smo tokom protekle decenije uspevali da otvaramo prostor za promociju i afirmaciju naših umetnika i pozorišta u svetu, i naročito podsticali i negovali brojne mlade profesionalce koji danas predstavljaju novu pokretačku snagu i koji će biti aktivno uključeni u programe ovog kongresa”, izjavila je Diana Kržanić Tepavac.

Uspešnu kandidaturu Srbije je sa Izvršnim odborom ASITEŽ-a Srbije pripremila producentkinja i menadžerka u kulturi mlađe generacije, doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti Tatjana Nikolić, koja će biti jedna od vodećih organizatorki konferencije u Srbiji 2023. godine, zajedno sa Anđelkom Janković, marketing menadžerkom Bitefa i direktorkom agencije za marketing u kulturi Kulturifik.

ASSITEJ Artistic Gathering (AAG) je najveći i najznačajniji skup umetnika, istraživača, producenata i selektora u oblasti izvođačkih umetnosti za dečju i mladu publiku. Održava se svake godine između trijenalnih svetskih kongresa u različitim delovima sveta.

Izvor: Seecult.org