Tokom decembra je bilo više prilika za posmatranje obilnih meteorskih kiša Geminida i Ursida. U prvom kvartalu godine aktivni su jedino meteori Kvadrantida koji će vrlo kratko biti na vrhuncu u utorak na sredu ujutru.

nebulas

Foto: Unsplash

Kao i Geminidi i Ursidi, Kvadrantidi su često među najjačim meteorskim pljuskovima u godini, ali ovi meteori ne izazivaju ni približno toliko uzbuđenja kao severni letnji Perseidi u avgustu koji paraju nebo tokom letnjeg raspusta.

Pored toga, prozor mogućnosti da se vide Kvadrantidi je veoma uzak, sa vrhuncem intenzivne aktivnosti koji traje samo šest sati ove godine, prema Američkom meteorskom društvu.

Drugi pljuskovi mogu imati vrhunce koji traju dan ili dva, sa manjom, ali još uvek pristojnom količinom aktivnosti koja se proteže danima pre i posle stvarnog vrhunca.

Ako se nadate da ćete uhvatiti Kvadrantide ove godine, potrebno je uzeti u obzir dva faktora: u koje vreme će pljusak dostići vrhunac na vašoj lokaciji i koliko će u to vreme biti visok kvadrant noćnog neba odakle izgleda da potiču meteori Kvadrantida.

Predviđanje tačnog trenutka vršne aktivnosti za kišu meteora ne daje garancije, ali ciljni opseg za najbolje vreme gledanja je između 3.40 i 6.40 GMT 4. januara.

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta nedaleko od sazvežđa Velikog medveda i uobičajeno ostavlja žuti ili plavi trag na noćnom nebu. Najbolje je otići što dalje izvan grada kako bi bila što veća tama i da bi se izbeglo svetlosno zagađenje.

Ukoliko bude oblačno, nažalost, meteorska kiša neće biti vidljiva.

U idealnim oslovima može se očekivati da se vidi oko 25 meteora na sat, uključujući mnogo prolaznih zvezda padalica i nekoliko vatrenih lopti, za one posmatrače koji budu imali sreće. Prema nekim predviđanjima, možda se dogoditi i da na vrhuncu bude do 120 meteora na sat.

Jedan od potencijalnih izazova je to što će Mesec biti oko 92 odsto pun u sredu ujutru, tako da će posmatrači morati da prilagode svoju poziciju kako bi ga ostavili iza leđa.

Ono što se zapravo vidi kada Kvadrantid meteor prođe nebom je komadić asteroida 2003 EH1, za koji neki astronomi veruju da je u pitanju izumrla kometa ili novi tip objekta koji se ponekad naziva „kamena kometa“. Tokom vekova, EH1 je ostavio trag krhotina na svom putu i naša planeta prolazi kroz taj oblak krhotina svakog januara.