Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svete apostole Filimona, Apfija i Arhipa.

Foto: RTV Biser

Prema legendi u koju veruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Neki od tih „malih apostola“ bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Arhip je jedan od sedamdeset. Apostol Pavle spominje ga u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim drugarom u vojevanju. U gradu Kolosaju središte hrišćanstva bilo je u Filimonovoj kući. U to vreme apostoli rukopolažu svoje učenike za episkope, i to neke od njih na stalno mesto, a neke kao misionare putujuće po raznim mestima.

I Filimon je bio jedan od ovih poslednjih, a Apfija, Filimonova žena, služila je tamošnjoj crkvi. U vreme nekog praznika neznaboškoj boginji Artemidi, svi verni u Kolosaju su po običaju gosti u Filimonovog doma na molitvi. Neznabošci, saznavši za ovaj skup, jurnu i pohvataju sve hrišćane, Filimona, Arhipa i Apfiju, kao vođe, najpre stave na šibu, a posle ih zakopaju do pojasa u zemlju i počnu ih kamenjem gađati. I tako su Filimon i Apfija ubijeni, a Arhipa izvade iz rupe jedva živog, ostavivši ga za zabavu deci koja su ga izbola noževima. Na ovaj način Pavlov drugar u vojevanju skončao je svoj zemaljski put.

Na današnji dan treba izgovoriti ovu molitvu, naročito ukoliko ste u nevolji ili je period iza vas bio veoma težak:

– Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.