Predstavnici 20 organizacija civilnog društva u Srbiji potpisali su danas ugovore sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) o pružanju 24-časovne podrške putem SOS linija ženama izloženim nasilju.

Foto: Pixabay

Od danas sve žene suočene sa rizikom od rodno zasnovanog i porodičnog nasilja mogu pozvati taj centar ili dobiti savete onlajn, kao i psihosocijalnu i pravnu pomoć.

Dvadeset organizacija civilnog društva koje će im to pružati su između ostalih: Udruženje Romkinja Osvit, Žene za mir iz Leskovca, Centar za devojke, Oaza sigurnosti, Viktimološko društvo Srbije, Udruženje Roma Novi Bečej, Iz kruga, Ženski centar Užice, Odbor za ljudska prava Vranje, Peščanik i druge organizacije koje su ostale bez podrške i do sada pružale ove usluge volonterski.

Ova hitna podrška je obezbeđena u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” koji UN Women sprovodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti uz finansijsku podršku Norveške ambasade u Beogradu.

Među razlozima za uvođenje non-stop podrške je i to što mere izolacije i karantina mogu da dovedu do porasta nasilja u porodici, na čijoj su meti pre svega žene.

Izvor: N1, Beta