Više od 500 članova Sokoja dobilo je jednokratnu pomoć od 24.000 dinara zbog moguće finansijske krize izazvane pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz ove organizacije.

Foto: Pixabay

Upravi odbor Sokoja je, s ozbirom na uvođenje vanrednog stanja, reagovao hitnom izmenom svog pravilnika o socijalnim davanjima još 7. aprila, kažu u ovoj organizaciji, i time otvorio mogućnost da se isplati jednokratna pomoć najugroženijim autorima muzike.

Novac iz Fonda za socijalna davanja izdvojen za te namene je potrošen, saopšteno je iz Sokoja, nakon čega je UO ove organizacije na elektronskoj sednici konstatovao da je akcija uspešno izvedena i doneo je zaključak da se ona obustavlja.

„Javilo se više od 500 članova, to je novac u izdvojenom fondu i nije rupa bez dna. Toliko koliko smo imali, to smo podelili našim članovima koji su pravilnikom ispunjavali uslove. I to smo uradili istog dana, za razliku od ovoga što se dešava samostalnim umetnicima. To što država radi sa samostalnim umetnicima je kriminal“, kaže muzičar Nikola Čuturilo, predsednik UO Sokoja.

U ovom udruženju autora navode i da će ubuduće reagovati na ovaj način, mada se nadaju “da za to više neće biti potrebe, posebno zato što predstoji godišnja uplata tantijema članovima Sokoja koja će, imajući u vidu da je 2019. bila istorijska godina što se tiče prikupljene naknade, biti među najboljima za njihove članove”.

Izvor: Nova.rs