Slobodan Šijan je srpski je slikar, filmski i TV reditelj, scenarista i filmski kritičar. Režirao je kultne filmove: Siroti mali hrčki 2010, Tajna manastirske rakije, Davitelj protiv davitelja, Kako sam sistematski uništen od idiota, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Balkanski špijun…

Vikipedija

Rođen je 16. novembra 1946. godine u Beogradu. Njegov otac je bio general JNA i narodni heroj Milan Šijan.

U Beogradu je završio slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Aktivno se bavi likovnom umetnošću od 1965. do  1980. godine. U početku, blizak je grupi Medijala, da bi kasnije svojim radom nastupao u okviru Nove umetničke prakse 70-ih.

Kao reditelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 80-ih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Objavio je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i nekoliko knjiga i publikacija o domaćim i stranim filmskim rediteljima.

Godine 1996, u anketi Akademije za filmsku umetnost i nauku, organizovanoj povodom 100-godišnjice filma u Srbiji, njegov film „Ko to tamo peva“ proglašen je za najbolji jugoslovenski film snimljen u toku poslednjih 50 godina.