Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zatražiće da se na Socijalno-ekonomskom savetu (SES) razgovara o povećanju minimalne zarade za ovu godinu, stoji a sajtu sindikat.rs.

Foto: RTV Biser

To će tražiti nakon što Republički zavod za statistiku saopšti cene i vrednost minimalne potrošačke korpe za januar, rekao je sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.
On je agenciji Beta rekao da je u decembru dogovoreno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da se početkom ove godine ponovo razgovara o “minimalcu”.

Minimalna potrošačka korpa u decembru koštala je više od 50.000 dinara i već tada je nadmašila minimalnu zaradu za ovu godinu koja će iznositi nešto više od 40.000 dinara. To znači da je minimalac još u decembru izgubio korak sa vrednošću minimalne potrošačke korpe”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da radnici nisu ni osetili povećanje plata jer ih je “pojela” inflacija, a da će stanje biti još gore posle januarskog poskupljenja struje, gasa i drugih proizvoda.

Poslodavac, kako je rekao, mora da plati radnika ako misli da ga zadrži da ne ode u inostranstvo.

Nova korekcija minimalne zarade je, prema rečima predsednice Sindikata UGS “Nezavisnost” Čedanke Andrić, stari zahtev tog sindikata, koji je najavljen još prošle godine.

Andrić je rekla da je minimalna potrošačka korpa prošle godine, kada je minimalac iznosio oko 35.000 dinara, koštala 50.000 dinara.

Ove godine i da se zaustavi inflacija, cene se neće vratiti. Nastavlja se to bežanje potrošačke korpe od minimalne zarade za koju radi dosta ljudi u komunalnim delatnostima, pravosuđu, prosveti, kulturi…”, rekla je Andrić.

Dodala je da su radnici nezadovoljni visinom minimalne zarade i da je UGS “Nezavisnost” prošle godine tražio da se minimalna zarada u javnom sektoru za 2023. godinu, umesto 12,5 odsto, podigne za 25 odsto.

Minimalnu zaradu, prema rečima Andrić, moraju da povećaju i poslodavci u privatnom sektoru, naročito u profitabilnim firmama.

Andrić je kazala da država deset godina tvrdi da za minimalnu zaradu u Srbiji radi oko 350.000 ljudi, ali da je taj broj sigurno veći, najčešće se pominje oko 400.000.
U septembru prošle godine Vlada Srbije je, pošto nije postigla konsenzus o visini minimalne zarade sa sindikatima i poslodavcima, sama utvrdila vrednost od 40.020 dinara.

Zakon o radu predviđa da Vlada Srbije sama odredi visinu minimalne zarade kada se ne postigne dogovor sa socijalnim partnerima.